Az aranyról

Befektetés

– AMI ÚJRA AZ ARANYKORÁT ÉLI

Az arany, mint befektetés egyidős az emberiséggel. Ebben tartották az uralkodók és királyok, bankházak és kereskedők a vagyonukat. Ez szolgált univerzálisan elfogadott fizetőeszközként korokon és országhatárokon átnyúlóan Afrikában éppúgy, mint Európában vagy Amerikában. Az arany szinte minden korban ugyanazok a tulajdonságok miatt volt elfogadott, vonzó és széles körben használt pénzügyi eszköz: a világon bárhol elfogadták, egyszerűen és gyorsan lehetett pénzre váltani – de talán ami a legfontosabb: mindig kézzel fogható értéket képviselt, a legtöbb pénzügyi termékben meglévő kockázat nélkül. Az arany jelentősége az elmúlt évtizedekben újra felértékelődött, hiszen – szinte – ez ma az egyetlen olyan befektetési forma, amellyel sikeresen kivédhetőek a válság(ok) okozta negatív hatások.

A Befektetési Arany

LEGFONTOSABB TULAJDONSÁGAI

Kinek Ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik hisznek az „arany középútban”. Azoknak, akik számára fontos, hogy olyan instrumentumokkal is gazdagítsák portfóliójukat, amelyek okosan kiegészíthetik a már meglévő befektetési stratégiájukat. Nemzetközi kitekintésben lakossági szinten a befektetési aranyban történő megtakarításnak komoly hagyományai vannak, az mindennapos része a befektetési kultúrának. Fejlett befektetési kultúrával rendelkező piacokon a megtakarítások 7-10%-át tartják hosszú távú befektetésként nemesfémben. A befektetési aranyat elsősorban azoknak az ügyfeleinknek ajánljuk, akik megtakarításaikat hosszabb időre kívánják elhelyezni egy viszonylag biztonságos befektetési formában.

MIÉRT SZERETIK A „NAGYOK” AZ ARANYAT?
MERT A VILÁG ARANYKÉSZLETE VÉGES:

a világ felszíni aranykészlete amelyet a történelem során kitermeltek, mintegy 167 000 tonna. Ha ezt el szeretnénk képzelni, akkor egy megközelítőleg 4500 milliárd dollár értékű, 18 x 18 x 18 méteres kockára kell gondolnunk. Ennek fele ma ékszerben, a másik fele pedig központi bankok és magánbefektetők trezorjaiban, illetve ipari aranyban áll. A véges mennyiség pedig egy dologgal biztosan együtt jár: azzal, hogy mindig többen szeretnének hozzájutni, mint amennyi van belőle. Így aztán az arany kereslete mindig is meghaladja a mindenkori bányászati kapacitást. (Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken a bányák átlagos aranytartalma: pillanatnyilag az évi kitermelés megközelítőleg 80 millió unciára rúg, ugyanakkor az évi új lelőhely feltárás mindössze 15 millió uncia.

MERT JELLEMZŐI A FIZIKAI BIZTONSÁG ÉS LIKVIDITÁS:

az értékpapírban tartott befektetések hozama jelentősen változhat. Az arany kevésbé rejt ilyen típusú kockázatot. A nemesfém amikor kell, mondjuk valamilyen váratlan nehézség vagy bármilyen más gazdasági megfontolás esetén is mindig likvid és egyetemesen elfogadott fizetőeszközként működik.

MERT KITÜNTETETETT SZEREPE VAN A GAZDASÁGBAN, HOGY ÚGY MONDJUK EBBEN ÁLL A GAZDASÁG „ARANYTARTALÉKA”:

bár a tőzsdei ETF-ek és más befektetési termékek mögé felhalmozott aranykészlet egyre nagyobb részesedéssel bír az aranytartalékból, a hivatalos aranykészletek jó része még mindig a nagy jegybankok és az IMF tulajdonában van. Az USA dollár és az Euró után az arany számít a harmadik legnagyobb pénzügyi tartalékképző eszköznek. Ennek megfelelően az arany egyet jelent a gazdasági biztonsággal: értékét közvetlenül sem egyik ország gazdasága, sem pedig egyik pénznem inflálódása nem befolyásolja.

BIZALOM ÉS FÜGGETLENSÉG:

az arany befektetés – hosszú távon – profitot generál, de ez csak a „másodlagos haszon”. Ennél sokkal fontosabb, hogy az arany értékének megbecsültsége, társadalmi beágyazottsága és elismerése az egész világon egyformán magas. (Ezt jól mutatja az is, hogy a hitelminősítő intézetek rendre pozitívként értékelik, ha egy ország tartalékportfoliójában aranyat is tart.) Az arany évezredek óta bizonyítja, hogy minden más eszköznél alkalmasabb a tartalékképzésre. A puha fém a világ legkeményebb devizája, éppen ezért számítja bele az aranyat a monetáris politika is a devizatartalékokba. Az emberiség kezdete óta kitermelt aranykészlet évente mindössze 1-2%-al bővül, ezzel szemben a 70-es évek eleje óta a papírpénz mennyisége drámaian növekszik a világban. Mivel tehát az exponenciálisan növekvő globális pénzmennyiséggel csaknem változatlan mennyiségű arany áll szemben, nem lehet kétséges, hogy ez hosszútávon mit jelent a papírpénz-arany devizapáros árrelációja, más szóval az aranyárfolyam bármely devizával szembeni árfolyama számra.

MIÉRT JÓ A „KISBEFEKTETŐKNEK” AZ ARANY?

Négy érv számukra is az aranyvásárlás mellett.

MERT JELLEMZŐI A FIZIKAI BIZTONSÁG ÉS LIKVIDITÁS:

Mint minden befektetés, úgy az aranyba vagy egyéb nemesfémbe való befektetés is hozhat nyereséget és veszteséget egyaránt. Az arany azonban – néhány irracionális spekulációs kilengésektől eltekintve – a több száz évre visszatekintve stabilan emelkedett napjainkig.